Nove naložbe v avtomatizacijo proizvodnje in robotizacijo

V lanskem in letošnjem letu so v teku večja vlaganja v avtomatizacijo in robotizacijo proizvodnje infrardečih grelnih panelov in v avtomatizacijo proizvodnje grelnih kablov in grelnih mrež.

Industrija 4.0, torej 4. industrijska revolucija?

Industrija 4.0, imenovana tudi četrta industrijska revolucija, se nanaša na trenutni trend avtomatizacije in prenosa podatkov v proizvodnih tehnologijah. Vključuje kiber-realni sistem, internet stvari, računalništvo v oblaku in kognitivno računalništvo.

Pomanjkanje delovne sile na trgu dela, stalno naraščanje cen surovin in pritisk cen s strani konkurentov iz vzhoda, nas silijo kako pospešiti, racionalizirati in znižati stroške proizvodnje in tudi stroške skladiščenja ter distribucije. Zato je še kako pomembno nenehno prizadevanje nadomestiti naporno in ponavljajoče se človeško delo z avtomatskimi stroji in roboti. Lansko in letošnje leto ni nobena izjema, za tak razvoj je bilo namenjenih veliko naložb. Pridobljen je bil nov, popolnoma avtomatski sistem upogibanja pločevine priznanega italijanskega proizvajalca Salvagnini. Ta stroj je zamenjal tri CNC stiskalnice. Sistem upogibanja dopolnjuje robot za rokovanje, ki polizdelke položi na paleto za shranjevanje ali jih po potrebi preda na varilno postajo. Nov avtomatski varilni stroj Maqfort je v »službi« še enega novega pomočnika japonskega podjetja Nachi. Vključeno je tudi preverjanje kakovosti zvara z uporabo laserske glave.

Nove naložbe v avtomatizacijo proizvodnje in robotizacijo

Ti novi stroji ne bodo le pospešili proizvodnje, temveč bodo izboljšali tudi izdelavo kovinskih komponent za infrardeče sevalne panele. Te komponente se bodo od zdaj izdelovale na popolnoma avtomatizirani in robotizirani proizvodni liniji.

Avtomatizira se tudi proizvodnjo grelnih kablov in grelnih mrež. V lanskem letu je bila uvedena avtomatska linija za proizvodnjo grelnih kablov. V avtomatskem načinu proizvodna linija odvije kable z njihovih tuljav, odstrani zaščito kabla in kable poveže s trakovi za vezavo. Nastavljanje linije in vodenje evidence poteka s pomočjo črtnih kod. Proizvodna linija vključuje napravo za izoliranje kablov in rezanje kablov švicarskega podjetja Schleuniger ter optični bralnik kabelskih površin (preverjanje kvalitete in iskanje napak) preverjenega britanskega proizvajalca Beta Lasermike. Produktivnost linije bo trikrat večja kot prej, ko so se  uporabljali polavtomatski klasični proizvodni stroji.

Menu