6 dejavnikov za prihranek z infrardečim ogrevalnim sistemom

Kako lahko prihranimo z z infrardečim ogrevalnim sistemom?

1. Pravilni položaj namestitve IR-panelov

Ko nameščate infrardeče panele se prepričajte, da infrardečih žarkov ne ovirajo nobeni predmeti. Na primer za sedežno garnituro ni primerno namestiti panelov. Vedno razmislite na kateri lokaciji v prostoru vam IR-panel čim bolje pokrije ogrevani prostor. Dolgi infrardeči žarki ne dosežejo več kot 4–5 metrov, zato upoštevajte to. Montaža na strop je dobra izbira, saj je pri montaži na strop pokritost celotnega prostora običajno najboljša. Panele montirajte čim bolj na sredino stropa. Upoštevajte tudi, da sta dva manjša IR-panela vedno boljša od enega velikega, če je skupna moč enaka. To velja še posebej za večje prostore in za prostore z nižjimi stropovi.

2. Izračun pravilne velikosti ogrevalnega sistema

Včasih se stranke, ki so prek spleta kupile infrardeče panele pritožujejo, da infrardeči ogrevalni sistem ne deluje pravilno ali da je prehladno. Žal nam je, da to slišimo, toda težava ni sam IR-panel, težava je v nepravilnem izračunu potrebne moči ogrevanja. Na primer; nekatere poceni spletne trgovine, predvsem v tujini, tržijo IR-panele s podatki, da lahko 600 W panel ogreva do 25 m2 prostora. Infrardeče ogrevanje je učinkovito, vendar ni čudežno. Zato prosimo, da uporabite na primer tabelo potrebnih moči, ki jo najdete pod zavihkom Montaže. Lahko pa nam tudi pišete na tiping.mb@siol.net in vam bomo svetovali. In še tole; vedno se odločite za nekoliko večjo moč (recimo 10-20%) od izračunanega rezultata. Večja moč je lahko v posameznih ekstremno mrzlih dneh še kako dobrodošla, prostori se lahko hitreje segrejejo, udobje je lahko pri večji moči večje, poraba električne energije pa nič višja, saj sistem ne deluje neprestano.

3. Izbira dobrega nadzornega sistema

Pogosta težava, zakaj infrardeči paneli porabijo preveč energije je ta, da kupci ne upoštevajo pomena nadzornih sistemov. Če kupite kvalitetni infrardeči panel, izberite zanj tudi primeren termostat. Nadzor ogrevanja so “možgani” ogrevalnega sistema, zato bodo pametne in eko funkcije nadzornega sistema odločile koliko prihranka boste imeli na koncu sezone. Pri izbiri IR-panela se ne bi smeli osredotočiti samo na panel, temveč tudi na nadzor le-tega oziroma sistema.

4. Izboljšanje izolacije stavbe

Infrardeče ogrevanje je akumulacijsko ogrevanje. Pomeni, da z enako toploto, ki jo proizvaja IR-panel, stavbe z manj toplotnimi izgubami dlje ohranijo toploto v prostoru, kot stavbe s slabšo izolacijo. IR-panel je dobra izbira pri nadgradnji stopnje izolacije vašega doma. Poskrbite, da bodo tudi vaša okna pravilno izolirana, saj lahko povzročijo še večjo izgubo energije kot stene. Če vaše okno slabo tesni, ga popravite ali zamenjajte.

5. Iskanje udobne sobne temperature

Pri infrardečem ogrevanju je udobna sobna temperatura med 20 in 22 stopinjami. Zaradi koristi sevanja bo občutek toplote kot pri 22-24 stopinjah. Zato ne nastavljajte temperature previsoko glede na vaše izkušnje o udobni sobni temperaturi pred uporabo IR-panelov.

Tudi ponoči nastavite temperaturo na nižjo vrednost, udobneje je spati pri nekoliko nižji sobni temperaturi.

Če niste v sobi, v nasprotju z vašo intuicijo, ne izključite IR-panela popolnoma, temveč znižajte sobno temperaturo. Za izklop in ponovni vklop ogrevalnega sistema potrebujemo več energije v primerjavi z ohranjanjem sobne temperature na določeni ravni. Predlagamo 14-16 stopinj kot najnižjo sobno temperaturo.

6. Uporaba funkcije WiFi vašega nadzornega sistema

Kar nekaj kupcev, ki so kupili termostat ali sistem za WiFi nadzor panelov / ogrevalnega sistem, nikoli ne uporablja funkcije WiFi. Naše stranke vedno spodbujamo, da preizkusijo funkcijo WiFi. Ne samo, da je postopek namestitve zelo enostaven – nastavitev običajno traja nekaj minut, še pomembneje je, da z WiFi lahko na zelo preprost način upravljate ogrevalni sistem na daljavo, ga pogosteje programirate in bolj prilagodite primerno/potrebno temperaturo. Glede na študije bo imel IR-panel, ki ga je mogoče nadzorovati z WiFi, vsaj 10% prihranka električne energije.

Menu