V podjetju Tiping d.o.o. že vrsto let izvajamo vse vrste montaž po celotni Sloveniji, Avstriji, Istri, Zagrebu z okolico in Hrvaškem primorju.

Cene montaže se gibljejo od 30,00 EUR dalje na panel, odvisno od količine panelov, načina izvedbe, višine montaže, obstoječe napeljave, lokacije ipd…

Za vse informacije nas pokličite na tel.št: 064 155 542.

Vaša samostojna montaža

Brez večjih težav pa lahko montažo izvedete tudi sami. Montaža IR-panelov je preprosta, večji posegi niso potrebni. Priporočljiva montaža klasičnih panelov je na strop, ni pa nujna. Pri namestitvi IR-panelov na strop ali na sredino stene, je razporeditev IR-sevanja optimalna, posledično sistem ogrevanja deluje z največjim izkoristkom, prostor pa se segreje enakomerno. Za lažjo izvedbo montaže, v nadaljevanju preberite nekaj nasvetov in praks.

Za pravilno porazdelitev toplotnih valov infrardečega panela je pomembno, da so IR-paneli pravilno nameščeni. A kaj pomeni »pravilno«? So IR-paneli vedno primerni za montažo na strop? In katere stene so najboljše za montažo? Odgovore na najpomembnejša vprašanja o postavitvi in ​​namestitvi infrardečega ogrevanja najdete v našem vodniku.

Pravilno namestite infrardeči panel

Prvo vprašanje pri razmisleku je, kje je najbolje postaviti IR-panel: Kaj naj se segreje in v kakšnem obsegu? Na primer, pritrditev na strop priporočamo za vse velikosti prostorov. V bistvu pa je najpomembneje, da se želeni predeli prostora ogrevajo neposredno s toplotnim sevanjem.

Da bi na telesu občutili prijetno infrardečo toploto, je običajno ustrezna razdalja namestitve 2,0 – 4,0 metra od tal. IR-panel manjše moči namestite na strop pri višini sobe do 2,5 metra. Močnejše panele namestite na strop višine 2,5 do 4,0 metre.

Dejavniki, ki določajo idealen položaj vašega infrardečega panela so:
  • Material tal in sten
  • Velikost IR-panela
  • Ogrevalna zmogljivost

Praktično edina razlika v vrstah namestitve je v povezavi z električnim omrežjem. V primeru podometne/nadometne namestitve priporočamo, da to izvede strokovnjak. Če pa sta IR-panel in termostat priključena preko vtičnice, lahko to storite hitro in enostavno sami.

Za pomoč pri izbiri primernih IR-panelov glede na tip sobe in izolacijo, si lahko pomagate s spodnjo tabelo:

Stara zgradba Zgradba > 1994 Dobra izolacija Zelo dobra izolacija Pasivna zgradba
Priporočena moč W/m3
Kopalnica 54 42 30 20 6
Dnevna soba 43 34 24 16 5
Otroška soba 43 34 24 16 5
Delovna soba 40 31 22 15 5
Jedilnica 37 30 21 13 5
Kuhinja 36 28 20 13 4
Stranišče 34 23 19 12 4
Spalnica 32 25 18 11 4
Hodnik 30 24 17 11 3
Klet 28 22 16 10 3

Vedno upoštevajte, da kateri koli kalkulator/tabela ponuja le orientacijske vrednosti in ni nadomestek za nasvet strokovnjaka.

 Stropna montaža: tam, kjer lahko najpogosteje namestite infrardeči panel

Velika prednost stropne montaže je, da je infrardeče ogrevanje tu izredno neopazno. Poleg tega se tla enakomerneje segrejejo, ko toplotni žarki prihajajo od zgoraj. Kot smo že omenili mora trajno napeljavo opraviti strokovnjak med drugim tudi zato, ker je pogosto izbrana podometna različica – in to polaganje napeljave je treba prepustiti strokovnjaku.

Namestitev infrardečega panela na strop: na kaj je treba paziti?

Če infrardeče toplotno sevanje prihaja od zgoraj, tla toploto absorbirajo še posebej enakomerno. Hladne noge so preteklost in lahko se veselite učinkovitega ogrevanja. To najbolje deluje pri ploščicah iz naravnega kamna, parketu in deskah. Po drugi strani pa sta PVC in linolej manj primerna za stropno namestitev IR-panelov.

Dobro je tudi vedeti, da lahko infrardeče ogrevanje, ki je postavljeno na napačno mesto na stropu, hitro postane neprijetno, ker toplota od zgoraj najprej seže do glave, ki je občutljiv del telesa na pretirano visoke temperature.

Infrardeči panel naj bo nameščen čim bolj odmaknjeno od površine kjer preživite več ur, torej posteljo, kavč ipd. V dnevni sobi lahko IR-panel na primer namestite nad klubsko mizico. Odločilni dejavnik pri tem pa je seveda predvsem vaša osebna potreba po toploti.

Poseben primer z infrardečim ogrevanjem: stropna montaža s svetlobo

Kombinacija stropne luči in infrardeče ogrevanje prinašata dve prednosti: prijetna svetloba izpolnjuje prijetno toplino. Najenostavnejša rešitev so led trakovi nameščeni na zadnji strani IR-panela z dvema ločenima stikaloma. Vedno mora biti omogočeno, da svetlobo in grelni element aktivirate ločeno drug od drugega – navsezadnje zahteve glede svetlobe in ogrevanja še zdaleč niso enake.

Če želite sami ustvariti infrardeče stropno ogrevanje in osvetlitev, preprosto namestite LED trak neposredno na strop. Nato IR-panel namestite pod njim. Temperatura IR-panela na zadnji strani ni problem za LED luči.

Za pritrditev na strop IR-panela in LED trakov potrebujete en ali dva vira napajanja na stropu . Če ti izhodi še ne obstajajo, naj električar položi ustrezne kable. Na splošno priporočamo, da se pri načrtovanju lastnih konstrukcij vedno posvetujete s strokovnjakom.

Montaža na les

Toplotno sevanje na lesenem stropu – ali ni to nevarno? Odgovor je ne, ker zadnji del našega IR-panela dosega le do 35 °C. To dosežemo s pravilno debelino izolacije na zadnji strani, ki pozitivno vpliva tudi na izgube preko zadnje strani panela in posledično na manjšo porabo električne energije. Nevarnost požara bi nastala pri temperaturah okoli 200 °C in več, torej so naši IR-paneli požarnovarni.

Zahvaljujoč odsevni plasti v IR-panelih, se skoraj vso toplotno sevanje oddaja na sprednji strani. Da je za panelom dovolj predpisanega prostora za pretok zraka, so med zadnjim delom panela in površino namestitve (strop ali stena) nameščene »nogice«, ki imajo funkcijo nosilcev in hkrati distančnikov.

Namestitev infrardečega panela na steno

Za pritrjevanje infrardečih panelov na steno velja naslednje: če naj bo napeljava do IR-panela podometna ali nadometna, je priporočljiva pomoč strokovnjaka. Strokovnjak lahko zagotovi, da je vaš infrardeči panel na steni varno pritrjen. Priključitev napajanja prek vtičnice seveda ne zahteva posebnega znanja.

Običajno namestimo na steno IR-panel, ki ima približno 20% večjo moč, kot bi bila moč panela, če bi bil nameščen na stropu.

Kaj morate upoštevati pri montaži na steno?

Ne glede na to kdo namesti infrardeči panel, ta ne sme biti nameščen nasproti večjega okna. Ker steklo ne shranjuje toplote, infrardeči žarki ne morejo imeti opaznega segrevalnega učinka.

Ko gre za vprašanje ali je potrebno infrardeče panele namestiti na notranjo ali na zunanjo steno, se mnenja razlikujejo. V bistvu pa gre za okoliščine: če so stene prostora dobro izolirane od zunaj in so v idealnem primeru brez ali z majhnimi okni, je usmeritev panela proti  zunanji steni primerna.

S postavitvijo panela na zunanjo steno so notranje stene in vsi predmeti v prostoru doseženi  s strani infrardečega sevanja, kar zagotavlja odličen učinek ogrevanja. Tudi zunanja stena je rahlo ogrevana zaradi toplote za panelom in odboja sevanja od ostalih sten in predmetov.

Montažo na notranje stene priporočamo na primer v primeru, če so zunanje stene vlažne in jih je treba posušiti. Pri ogrevanju prostora pa takšen način vgradnje ni priporočljiv, saj se skozi zunanjo steno izgublja preveč toplote.

Ne glede na to, ali je panel nameščen na notranji ali zunanji steni, je bilo ugotovljeno, da je postavitev infrardečega panela približno vsaj 20 cm nad tlemi smiselna in energetsko učinkovita. Priporočamo pa namestitev panelov višje, običajno proti sredini stene. Zelo pomembno je, da toplotno sevanje ni blokirano in da doseže želeno lokacijo.

Ali lahko infrardeči panel namestimo pod oknom?

Namestitev pod okno je priporočljiva, če nobena druga stena ni uporabna za montažo. V tem položaju se zlasti okoliška tla intenzivneje segrejejo in lahko to toploto oddajajo v prostor.

Pravilna namestitev infrardečih panelov ni težavna, če poznamo teh nekaj zgoraj opisanih priporočil in dejstev. Upoštevajte prostorske zahteve in stanje konstrukcije ter praktično dejstvo, da se lahko toplotni valovi več infrardečih panelov medsebojno dopolnjujejo. Hitra in enostavna montaža je ena od velikih prednosti tega sistema – in kmalu uživajte v prijetni toploti infrardečih žarkov!

Menu