Modularno stropno ogrevanje

V Sloveniji uvajamo nov modularni sistem stropnega ogrevanja z ogrevalno folijo. Sistem ni le zelo enostaven za namestitev, temveč tudi ne zahteva nobenega kvalificiranega električnega inštalacijskega znanja, razen končne povezave s termostatom in napajanjem.

Folija na modulu MH ima moč 65 W (površinska moč 140 W/m2) in je opremljena s priključnim kablom z vtikačem.

Modul MB, ki ne ogreva, je namenjen uporabi kot polnilo za neogrevane površine.

Priključni napajalni kabel je na voljo v različnih dolžinah, z vtičnicami, ki se uporabljajo za enostavno povezavo ogrevalnih modulov.

Stropno ogrevanje je v naši geografski regiji še vedno podcenjen sistem ogrevanja, čeprav so praktične meritve, opravljene v študiji Univerzitetnega centra za energetsko učinkovite stavbe (UCEEB) na tehnični univerzi v Pragi pokazale, da ima stropno ogrevanje višjo sevalno komponento kot talno ogrevanje. Zaradi ničelnih omejitev postavitve notranje opreme je stropno ogrevanje idealen sistem za uporabo v modernih stanovanjskih stavbah – družinskih hišah in stanovanjih.

Ni povsem nov sistem – ogrevalne module že nekaj let uspešno prodaja povezana družba ACSO na francoskem trgu. Razlog za to je posebnost te regije – tam ni lokalnih strokovnjakov “monterjev električnih sistemov”, zato so električne naprave (vključno z električnim ogrevanjem) nameščene izključno s sistemom “plugin” – tj. prek uporabe vtikačev. Tudi cena človeškega dela je v Franciji bistveno višja, zato so naklonjeni modularnim sistemom, katerih višja cena je uravnotežena z nižjimi zahtevami po delu. Ker se trend v Sloveniji pomika k “zahodnemu” modelu – povečuje se tudi cena človeške delovne sile, da ne omenjamo dejstva, da trenutno akutno primanjkuje usposobljene delovne sile – smo se odločili, da bomo dodali v našo ponudbo tudi ogrevalne module.

Sami grelni moduli imajo površino 50 x 120 cm in so izdelani iz 5 cm debele izolacije iz mineralne volne. Grelna folija z močjo 140 W/m2 se na toplotno izolacijo prilepi s posebnim lepilom. Grelni modul je izdelan s priključenim kablom z vtikačem. Širina modulov ustreza osni razdalji (50 cm) nosilnih CD profilov za strop iz mavčnih plošč. Ogrevalni moduli se enostavno položijo neposredno na CD profile in so preko vtičnic povezani z napajalnim kablom. Za polnjenje neogrevanih površin (npr. okoli luči, vzdolž sten ipd.) so na voljo ne-grelni moduli: po potrebi jih lahko režemo. V prihodnosti bo nabor razširjen še na druge dimenzije modulov.

Menu